ÍROTT FORRÁSOK (FOLYTATÁS)

Újabb adatok:
Értékes információk 

Mint hogyan az már a plébániai újságban is megjelent:
Részletes  dokumentumokat  találtunk pl. a kriptára vonatkozóan, amelyek 1764-től kezdve tételesen felsorolják azoknak a világi személyeknek a nevét, akik templomunk kriptájába vannak eltemetve. Egy figyelemfelkeltő bejegyzés: 
"1766. március havának 14. napján Szörényi Ignác Úr, nevezetes Csongrád Vármegye rendes alispánja életének 48. életévében elragadtatott. Kinek megvizsgált teste folyó hó 16. napján Templomunk Kriptájába, a szentély felől a második, a kórus felől a harmadik oszlop alá temettetett kelet felől."
Vagy egy másik: 
"1767. január hó 14. napján templomunk –elhunyt Szabó József confrater-ünk költségén emeltetett– kisebb kriptájába [eltemettük] a két esztendős és hat hónapos Ilonát, Koch Zakariás és Szabó Ágnes  leánykáját, aki elhunyt Szabó József confrater-ünk unokahúga."
E két bejegyzésből –s a többiből– következhet az, hogy a.) a kriptának két lejárata volt, egy a szentély, egy a kórus felől, b.) hogy eleinte az elhunytakat a földbe temették, majd később szervezettebbé vált a temetkezés, mint látjuk, valaki kis kriptát emelt a saját költségére, amelybe családtagjait temették, c.) két vagy több kripta volt, mert az iratok egy idő után nagy ill. kis kriptáról beszélnek. Hogy ezek közlekedtek-e egymással, vagy különálló temetkezési helyek voltak, annak kiderítése későbbi kutatást igényel.
(Forrás: Felsőváros, Aranyosi Vitéz Gellért írása)