KATONAI TÉRKÉP 1806-BÓL

A templom mögötti - feltehetőleg gazdasági jellegű - épületek látszanak a korabeli katonai térképen:

http://archivportal.arcanum.hu/maps/html/katfelm2b_google.html
Akit érdekel, érdemes átböngészni a térképet nemcsak a templommal összefüggésben. Érdekes lehet látni rajta az azóta már nem létező folyó holtágakat, például az azóta részlegesen rendbe rakott újszegedi Holt -Maros szakaszok eredeti nyomvonalait.


I. Ferenc császár 1806-ban rendelte el a Zweite oder Franziszeische Landesaufnahme"-t, (a második illetve Ferenc-féle országfelmérést), amelyet ma a II. katonai felmérésnek hívunk. 1819-től egészen 1869-ig készültek a földrajzilag pontos szemelvények, amelyek végül összefüggően ábrázolták a teljes Osztrák Birodalmat. A papírokat a Magyar Országos Levéltár nagy felbontásban beszkennelte és felpakolta a netre, méghozzá ügyesen összekötve a Google Mapsszel, osztott képernyőn. Ez azt jelenti, hogy párhuzamosan nézhetjük végig a korabeli állapotot és a mai fotókat. A Google képei természetesen sokkal részletesebbek, de a látvány még így is bizsergető, és biztos, hogy a nem-történészeket is leköti.

A képen a Google Maps-el összehangolt katonai térkép vonatkozó része látható, a szegedi felsővárosi minorita templommal és a mögötte lévő - valószínűleg a minoriták használatában volt gazdasági jellegű - épületekkel.
Térkép 1806-ból és napjainkból